1910

Det har faktiskt blivit enklare att leva som jude i Sverige vid den här tiden. Innan din ansökan om medborgarskap har du försörjt dig som gårdfarihandlare. Det är en av ytterst få försörjningsmöjligheter som migrant, men du kunde trots allt komma in i landet utan vare sig pass eller visum. Gränserna står helt öppna fram till 1914.

godkänd!

HISTORISKT

Mendel Rothenberg lyckas lika bra som du och kom som tonåring till Sverige 1910. Under de första åren i Sverige reser han runt på landsbygden med sina varor. Jobbet är slitigt med många resor till fots och tidiga mornar. Hans slit lönar sig och han kan öppna sin första butik i Köping 1927. 

”När jag efter många års knog på vägar där jag kände varenda kurva blivit mer svensk än någonting annat började jag fundera på att skaffa svenskt medborgarskap”, berättar han i en intervju. Vid den här tiden var det ingen självklarhet att få medborgarskap, utan ansökningarna beslutades av högsta instans i Stockholm. Goda referenser hade stor betydelse. 

Genom sina resor fick Rothenberg många kontakter och lärde även känna mer uppburna medborgare i trakten. När han ansökte om medborgarskap fick han därför flera fina namnunderskrifter på sin ansökan, vilket han själv hävdade var orsaken till att han 1919 blev svensk medborgare.

Prova gärna även ett annat årtal eller gå vidare till diskussionsforumet.
börja om