1869

Du lever kvar i Sverige men kan inte åtnjuta det skydd som det innebär att vara svensk medborgare och får svårare att fortsätta med dina affärer. Under den här tiden nekas dessutom de flesta östjudar som ansöker om svenskt medborgarskap. Gårdfarihandel är en av få försörjningsmöjligheter med resande försäljning av exempelvis tyger och kläder.

Lever kvar

HISTORISKT

Salomon Rosenbaum kom till Sverige 1869 från Polen och fick leva här utan medborgarskap. Som många judar i Sverige livnär han sig som egenföretagare och säljer varor i butik eller ute i stugorna. Rosenbaum ansöker om svenskt medborgarskap fem gånger. Trots att han beskrivs som en laglydig person får han avslag varje gång. Motiveringen är att han inte kan visa att han klarar sitt uppehälle och att de polska judarna som grupp inte tillför Sverige någonting av värde.

Han blir aldrig svensk medborgare, men får tillstånd att bedriva handel 1897. Rosenbaum är ett av många exempel på judar från Östeuropa som diskriminerades vid medborgarskapsansökningar. Trots hans många motgångar klarade han sig bra. Han startade klädbutiken Rosenbaums i Sundsvall som blev en av stadens mest populära klädaffärer.

Börja om på annat årtal eller gå vidare till diskussion
börja om